woensdag 23 november 2016

Dag 23: De verwoesting van een stad.

Ik heb betere bedden gehad, maar ik klaag verder niet. Heb weer een goed nachtje geslapen en geen plannen vandaag dus kon heerlijk rustig aan doen. Uiteindelijk heb ik een Christchurch pass genomen. Hierbij kun je met de Gondola, de tram, punting op de Avon river en een ritje door de Botanische tuinen doen. En de shuttle naar de gondola kreeg je ook gratis.

Na ontbeten te hebben punting vastgelegd om 17.00 anders zou het misschien vol zitten en kon ik niet meer mee. Prima! Nu op naar de shuttle voor de Gondola, de kabelbaan van Christchurch. En in die auto zag ik pas wat een schade de aardbeving van 2011 heeft aangericht. Als je niet zou weten dat die zo verwoestend was zou je echt denken wat een vervallen sloeber stad. Overal zie je gebouwen in hekken staan, of om nieuw te bouwen of om te herstellen. Ook al is het 5,5 jaar geleden, ze zijn hier nog lang niet hersteld. 1700 gebouwen moesten uiteindelijk gesloopt worden. Dus ja dat heeft wel wat tijd nodig om weer op te bouwen.

De Gondola was mooi. Op 500 meter hoogte had je 360 graden uitzicht. Zo zag je heel Christchurch, de Alpen, de zee en ook de Peninsula waar Akaroa in ligt, die lag alleen aan de andere kant van de berg, dus Akaroa zelf zag je niet. Maar wat een mooi uitzicht weer. Het was ook mooi weer, al best warm boven. Het was uiteindelijk 28 graden geworden vanmiddag.

Na de kabelbaan weer terug naar de stad om een rondje in de tram te maken. Een leuke ouderwetse tram. Daar ben ik een echte toerist voor haha. Langs de hoogtepunten van Christchurch gereden, wat nu eigenlijk alleen maar vervallen gebouwen zijn. Ik ben uitgestapt bij Re:Start waar ze winkels in zeecontainers hebben gemaakt. Dit was na de aardbeving gemaakt om zo het winkelen weer mogelijk te maken. Maar echt een winkelstraat of winkel gebied is er niet. Het zijn een paar containers met wat banken en wat winkels maar vooral eet tentjes. Dan is er nog een straat om de hoek waar hier en daar een winkel zit. De meeste winkels moeten nog open gaan. Heel raar om dat zo te zien.

Weer ingestapt in de tram om langs de Cathedral te rijden die ook echt verwoest is. Niet normaal. Tot op heden is er nog niet besloten wat ze ermee gaan doen. Over 2 weken hopen ze meer te weten, of herstellen of slopen. Ik zou zeggen herstellen als voorbeeld voor de mensen, maar als je de verwoesting ziet weet je niet eens of het hersteld kan worden.

Na aankomst bij de botanische tuinen nog snel een rondje door het museum gelopen, wat hier trouwens allemaal gratis is. Echt Nederland kan nog heel wat leren van Nieuw-Zeeland. Gratis musea, overal gratis public toilets en nog schoon ook allemaal. Toen een rondje door de botanische tuinen. Bomen en planten van over de hele wereld. Vooral de rozen waren prachtig en roken heeeerlijk!

Het Punten was maar een paar minuten lopen. Een Punt is een soort gondel zoals om Venetiƫ en wordt door een man met een stok voortgeduwd, met de stok zet hij zich af tegen de grond. Op die manier vaar je. Heerlijk rustgevend langs de botanic gardens gevaren. Punting is overgebleven door de Engelsen die zich in Christchurch hadden gevestigd. Laatste keer dat ik gepunt heb is 20 jaar terug zoiets in Cambridge.

Ik wilde ook nog langs een art ding, 185 chairs heet het. 185 Witte stoelen gemaakt als kunst project, elke stoel stelt een dode voor. Dus voor elke omgekomen persoon tijden de aardbeving staat er een stoel. Van een maxi cosi en kinder stoel tot krukken, fauteuils en een rolstoel. Het was best indrukwekkend om te zien.

Toen ik in een restaurant zat te eten kwamen er Nederlanders binnen en ja ja de wereld is klein. Dit waren Kirsten en haar moeder met wie ik in Devonport ben meegelopen. Zo bizar. Zo'n grote stad en dan kom je elkaar in een willekeurig restaurant tegen.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Wat een geweldige ervaring. En wat heerlijk oM mee te mogen reizen (lezen) nu op naar Australiƫ. Veel plezier.
Diana

Patricia zei

Dank je wel! Ja het was geweldig hier. Heel benieuwd wat Australie te bieden heeft maar zal ook geweldig zijn!