zaterdag 17 augustus 2013

IJsland dag 14

Vandaag was onze laatste activiteiten/bezienswaardigheden dag. Vandaag zijn we langs de Golden Circle geweest, de hoogtepunten van IJsland die mensen die hier vaak kort zijn meestal bekijken omdat het vlakbij Reykjavik is.

We zijn begonnen bij de Gullfoss waterval, een 2 laagse waterval met een verhaal. Door zijn grote kracht was de regering van IJsland rond 1920 van plan hier een krachtcentrale te bouwen. Door de heldhaftigheid van 1 vrouw is dit er nooit van gekomen, zij riep iedereen uit de omgeving op om te protesteren en zelf dreigde ze om van de waterval te springen als de regering het plan zou doorzetten. Uiteindelijk is het plan afgewezen en is Gullfoss een super mooie, grote, natuurlijke waterval gebleven wat nu een grote trekpleister is voor toeristen.

Daarna zijn we naar Geysir gereden. Een gebied waar natuurlijke bronnen zijn en geisers. Geysir zelf spuit niet meer, ze hebben dit in het verleden geprobeerd weer werkende te krijgen door zeepsop, maar daardoor werd de geiser nog doder, tegenwoordig gooien idioten er stenen in wat er helemaal voor zorgt dat hij niet meer kan spuiten, maar nu is er de Strokkur. Deze geiser spuit regelmatig, eens in de 6 minuten ongeveer, soms 3x achter elkaar. Wat een gaaf gezicht.

Daarna zijn we naar Þingvellir gegaan, hier ligt de breuklijn van de Amerikaanse tectonische plaat en de Euraziatische. Deze platen schuiven elk jaar 2 cm uit elkaar en de grond er tussen wat drijft op vloeibaar magma zakt elk jaar een halve centimeter. Ook heeft deze plek een historische betekenis, vroeger kwamen de leiders van de districten hier elk jaar samen om te vergaderen. Maar dat is al honderden jaren terug.

Hierna gingen we voor het laatst naar de camping in Reykjavik, tenten nog 1 keer opzetten en daarna lekker Reykjavik in geweest. 'S avonds hebben we een afsluit etentje gehad in Grillhusið een soort Amerikaanse diner in het centrum.

Geen opmerkingen: