dinsdag 13 augustus 2013

IJsland dag 10

Na een ritje van ongeveer een uur zijn we aangekomen bij de Vatnajökull gletsjer, de grootste ijsvlakte van IJsland. Hier omheen liggen vele andere gletsjers waarvan de namen allemaal eindigen met jökull wat gletsjer betekent. In IJsland hebben vrijwel alle namen een betekenis.

We zijn naar het ijs meer Jökulsárlón geweest. Wat een prachtig gezicht, ijsschotsen in een meer wat van een gletsjer afkomt. Dat is echt onbeschrijfelijk mooi. Dat moet je gezien hebben om te begrijpen. Ik heb natuurlijk een poging gedaan tot mooie fotos en een deel gefilmd om een beetje over te laten komen hoe het eruit ziet.

We zijn met een zodiac boot naar de gletsjerwand over het meer gevaren wat 6,5km verderop lag. Het meer beslaat ongeveer 25km2. Tussen de ijs schotsen door varen was geweldig. Het was wel lekker koud maar we kregen sumo worstelaar pakken aan. We hebben een uur over het meer gevaren en van blauwe tot zwarte ijsformaties gezien. Zwart is bagger, blauw is ijs waar de zon nog niet op gekomen is. Zodra de zon op ijs gaat schijnen wordt het witter omdat er dan scheuren inkomen en zuurstof.

Na het boot tochtje zijn we gaan lunchen op het strand waar de ijsschotsen op het strand liggen en in de zee. Het begon met een zeer lokale mist op zee, wat later weg trok maar het wel een bijzondere ervaring gaf.

In de middag zijn we doorgereden naar Skaftafell waar we een wandeling van anderhalf uur hebben gemaakt naar de Svartifoss waterval. Een mooie waterval met basaltstenen langs de wand wat deze waterval net weer even anders maakt.

Geen opmerkingen: